El Grup d'Estudis de Mobilitat Transport i Territori desenvolupa un projecte que analitza la proximitat dels districtes de Barcelona, València, Palma de Mallorca i Granada
L'emergència climàtica obliga a repensar les ciutats. A fer-les més compactes, més diverses i adaptades a les necessitats de les persones que hi viuen. Tenir tot a l'abast a només 15 minuts de distància és una necessitat per fer les urbs més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.
Què és la ciutat dels 15 minuts?
El model de ciutat compacta aprofundeix en la necessitat de construir municipis més densos per reduir la dependència del cotxe i, al mateix temps, fomentar la vida comunitària. Es planifiquen perquè els ciutadans accedeixin a l'escola, el mercat, la feina, els serveis sanitaris i fins i tot al lleure i als espais verds, en un simple passeig a peu, amb bicicleta o amb transport públic.
La ciutat dels 15 minuts millora la qualitat de vida de la ciutadania perquè redueix el temps dels desplaçaments, la pol·lució i les congestions de trànsit. El nou disseny urbanístic deixa el cotxe de banda i fomenta la interacció dels veïns i veïnes i a més, fomenta l'activitat econòmica perquè els barris ja no són únicament residencials o d'oficines. Són espais on la gent hi viu, hi treballa, va a l'escola i utilitza els serveis que té a l'abast.
Malgrat que la implementació de la ciutat dels 15 minuts pot suposar canvis significatius en la planificació urbana i les infraestructures de les ciutats, molts governs locals estan adoptant aquesta nova visió estratègica per al desenvolupament urbà.
L'informe "La proximitat de les ciutats d'Espanya"
La directora del Grup d'Estudis de Mobilitat Transport i Territori de la UAB, Carme Miralles-Guasch, ha dirigit el projecte que analitza la proximitat a Barcelona, València, Palma de Mallorca i Granada i que es recull a l'informe "La proximitat de les ciutats d'Espanya".
L'estudi utilitza l'eina anomenada "tarja de qualificació" per mesurar l'índex de proximitat als principals serveis de les ciutats per part dels ciutadans que hi viuen. Depenent del grau d'accés dels veïns i veïnes als equipaments, la tarja de qualificació varia el seu color. Es tracta d'una eina que permet identificar les desigualtats dins les ciutats.
El 92% de la població de l'Eixample barceloní viu en zones que compleixen els requisits de la ciutat dels 15 minuts
Barcelona és una ciutat compacta. Segons l'anàlisi publicat a l'informe "La proximitat de les ciutats d'Espanya" la capital de Catalunya té tres districtes amb els principals serveis a l'abast de la majoria de la població. Els serveis principals són els que fan referència a la salut, l'educació, l'aprovisionament, l'oci i la cultura i el transport públic.
El grau d'accés als principals serveis es mesura en percentatge de població. Així, el 92% de la població del barri de l'Eixample hi té accés en solament 15 minuts de distància. Aquest percentatge varia en d'altres districtes: Gràcia (89%), Ciutat Vella (85%), Sants-Montjuïc (74%), Les Corts (81%), Sant Martí (76%), Sarrià- Sant Gervasi (74%) i Nou Barris (72%).
Granada, la ciutat més compacta de totes les analitzades
La majoria de la població de la ciutat de Granada viu a 15 minuts dels serveis essencials. Té 5 districtes que superen el 90% de la població amb accés als serveis essencials a 15 minuts. I només un en el qual aquest requisit es compleix en el 81 per cent de la població, i un altre en un 88%.
Els districtes amb més desigualtats són els de Poblats del Nord (38%) i Poblats del Sud (63%), a València, i els de Platja de Palma (65%), a Palma de Mallorca.
Commentaires