top of page
IMG_6435.JPG

La UAB que volem

Espai SiS UAB

La UAB és una organització extraordinària. 

És complexa i dinàmica, com totes les organitzacions humanes.  És molt exigent però és, en primer lloc,  la nostra universitat. I és una bona universitat. No hem de dubtar-ho.

Som una de les millors universitats de Catalunya, de l’Estat espanyol i d’Europa. Els rànquings són criticables, però diuen coses inequívoques sobre la nostra institució: tenim una realitat molt bona i un futur que, si ho sabem fer bé, serà extraordinari.

Ens cal afrontar els desafiaments que se’ns plantegen i els problemes que afecten la nostra institució. Ho farem treballant junts per trobar solucions eficaces. Ho farem posant el diàleg i el consens al centre.

ELS NOSTRES OBJECTIUS 

Volem una universitat que atregui el talent, promogui la igualtat d'oportunitats, aposti per una docència didàctica i innovadora.  La Universitat Autònoma de Barcelona ha de treballar per evitar la precarietat amb l'objectiu de facilitar  trajectòries professionals i vitals per aquelles persones que s'hi volen vincular.

Espai d'estudi de la UAB
Estudiants de periodisme en pràctiques UAB
Estudiants UAB, facultat Medicina

L'objectiu de la generació de coneixement i la docència:

 

El professorat que s’incorpora  i el que ho farà els propers anys serà qui definirà l’excel·lència  de la nostra institució a mitjà i llarg termini. Per aquest motiu,  em comprometo a tenir especial cura d’aquests processos, a establir els mecanismes adients perquè l’Autònoma compti amb el millor talent disponible.
Soc conscient que cal incrementar els nostres recursos docents i investigadors. Que s’ha de millorar la capacitat per innovar i impactar en el territori, per incrementar el nostre servei a la societat des d’una perspectiva innovadora.

L'objectiu de l’organització i els processos interns

Cal millorar la presa de decisions. Necessitem construir espais per pensar estratègicament, per discutir línies generals d’actuació, estratègies efectives. Us avanço que aquesta serà una de les meves prioritats: em comprometo a simplificar la tasca burocràtica i per això encapçalarem un govern facilitador en el qual el treball col·laboratiu entre PDI i PTGAS sigui un element definidor de la nostra tasca. Necessitem potenciar el creixement professional del PTGAS i el seu benestar organitzatiu.

L'objectiu de l’atracció de talent  

 

La Universitat Autònoma dels propers anys haurà de treballar per ser un pol d’atracció de talent d’arreu del món. I això només serà possible a partir de la creació d’entorns d’investigació i d’aprenentatge innovadors, que sedueixin tant estudiants com investigadors. I sobretot, amb una política decidida i ferma de retenció de talent.
Vull alimentar el cercle virtuós: el talent dels acadèmics i del personal tècnic, de gestió, d’administració i serveis, que esperonen  l’organització bo i exigint uns estàndards de qualitat, estimulen a tothom. Aquest treball conjunt d’excel·lència fa una universitat magnífica. En tots els aspectes.
Una part important de la recerca és cada vegada més col·laborativa, interdisciplinària i connectada amb els reptes del territori. Per potenciar-la necessitarem establir entorns col·laboratius, sovint amb un nou enfocament, per abordar la complexitat des de diversos angles.
La Universitat Autònoma dels propers anys haurà de construir aliances sòlides amb actors de gran impacte. Des de governs, passant per associacions, fins a empreses i institucions diverses. Tant nacionals com internacionals.

L'objectiu de la igualtat d’oportunitats 

 

La universitat ha de promoure la diversitat, la inclusió i fomentar la igualtat d’oportunitats. 
No podem admetre que per mancances socioeconòmiques perdem estudiants amb talent. 

La Universitat ha de ser sensible i donar resposta als problemes socials del nostre entorn. Cal potenciar els programes i les iniciatives per assegurar que ningú es quedi enrere.  Un talent desaprofitat és un actiu que perd la nostra societat. 

Els i les estudiants són el cor de la universitat. Hem de liderar la creació de mètodes innovadors d’ensenyament i d’aprenentatge que siguin un pol d’atracció per aquells joves que volen estudiar i, al mateix temps,  involucrar-los en la resolució de reptes i en el servei a l’entorn. Hem de desenvolupar graus, programes i altres ofertes i oportunitats formatives que els vinculin fins i tot després de la seva graduació. Hem de facilitar trajectòries d’aprenentatge al llarg de la vida.  Per això és tan important la construcció de comunitat i d’una identitat arrelada amb el nostre entorn.

Hem de ser capaços de generar projectes amb l’objectiu que els i les estudiants s’impliquin en el territori, en la societat, en la resolució de reptes, en la participació a programes i  implicant-se en l’abordatge de problemes socials. Aquest tipus de projectes tenen una extraordinària capacitat formativa i són cada cop més valorats en el món laboral i en el conjunt de la societat. És una aposta que necessitem abordar institucionalment.

 

Carme Miralles-Guasch

Candidata a Rectora

bottom of page